Noticias reales de la Marina Alta

UN ESTUDI DELS BANDOLERS DE LA MARINA GUANYA LA BECA D’INVESTIGACIÓ DE DÉNIA

In Actualidad, Dénia on 29 marzo, 2011 at 13:54

La Beca d’Investigació de l’Ajuntament de Dénia, coordinada des de l’Arxiu Municipal, està dotada amb 3.600 € i amb l’edició posterior de l’estudi en coedició amb Publicacions de la Universitat de Valencia, ha comptat en aquesta XIV edició amb una participació de deu projectes.  

El jurat ha estat format per la regidora delegada de Cultura de Dénia, Na Josefa Font Reus i presidenta del jurat; en Vicent Olmos i Tamarit, representant de Publicacions de la Universitat de València; n’Antoni Francesc Grau Escrihuela, professor de la UNED-Dénia; en Josep Vicent Mascarell Mascarell, director de Responsabilitat Social Corporativa de Baleària. Fundació Cultural Baleària i na Rosa Seser Pérez, Arxivera Municipal de Dénia. El jurat per unanimitat ha atorgat la XIV Beca d’Investigació de l’Ajuntament de Dénia, convocatòria de l’any 2011,  al projecte:

 Els segrestadors de la Marina : bandolerisme en temps de revolució (1869-1875)

 L’autor Manel Arcos i Martínez ja és conegut per la seua trajectòria investigadora en relació a la temàtica dels bandolers i el fenomen del bandolerisme en les terres de la Safor i la Marina amb publicacions com “La senda dels lladres” i “El Tio Joan de la Marina: un bandoler d’Ador en terres del Xúquer i el Túria”.

 Manel Arcos presenta ara un projecte per a estudiar el bandolerisme en el període anomenat sexenni revolucionari el qual s’inicià en triomfar la Revolució de setembre de 1868, la Gloriosa. Segons Manel Arcos a la Marina, després del triomf de la revolució, aparegueren algunes partides republicanes com l’encapçalada pel pegolí Camil Pérez Pastor i també aparegué per la Marina la partida de Palloc, Francesc Sempre, d’Onil. Anys endavant els territoris dels partits judicials de Dénia i Pego, i fins i tot, Callosa d’en Sarrià, Gandia i Cocentaina foren dominades per la quadrilla capitanejada per Josep Tomàs Garcia, fill de Pedreguer i popularment conegut per Josep de la Tona. El segrest de personatges de les famílies més adinerades fou el sistema més característic dels bandolers valencians durant aquests anys junt amb l’assalt a les cases, situacions que crearen gran alarma social.

 La realització de l’estudi suposa la consulta, entre altres, de tots els arxius municipals i parroquials dels pobles de la Marina i la Safor. Respecte a l’Arxiu Històric Municipal de Dénia, Manel Arcos, revisarà les sèries documentals relacionades amb la  Justícia i la Seguretat Pública, els fons de l’Arxiu Històric Judicial de Pego, conservat a l’Arxiu de Dénia,  i el Butlletí Oficial de la Província d’Alacant del segle XIX.

 L’estudi deurà presentar-se a l’Arxiu Municipal de Dénia abans del 30 d’abril de 2012, i després de la seua revisió pel jurat s’editarà en coedició entre l’Ajuntament de Dénia i Publicacions de la Universitat de València.

 Notícies Dénia. Comunicat de l’Arxiu Històric Municipal de Dénia .

Deja un comentario